Skip to main content

Marieke Peters van Cream Designmakers is al jaren actief op allerlei terreinen van vormgeving en reclame. In de langlopende samenwerking met Ditt Officemakers zet ze vooral haar skills als signmaker in, aan de ontwerpkant én in de realisatie.

“Veel opdrachtgevers, die hun interieur willen vernieuwen, denken al snel aan slopen of weggooien. Dat hoeft echt niet. Er zijn zat andere oplossingen met een totaal vernieuwend effect. Waarom niet werken met wat er is, en dát beter maken?”

Upcycling

Dat noemen we upcycling. Het speelt enorm in de ontwerpwereld. Vooral het upcyclen van meubels is een hot item. Dat kan bijvoorbeeld door ze te wrappen. Dan trek je ze over met een zelfklevende folie. Die heb je in alle mogelijke kleuren en patronen. De kwaliteit van het materiaal is hoog, het is stevig en krasvast, duurzaam en gloednieuw, en de methode is enorm veelzijdig. Alles met een harde ondergrond kan gewrapt worden: kasten, tafels, balies, vloeren, deuren, werkbladen van keukens… Ik heb laatst zelfs een piano gewrapt! Van een heel sneu pianootje werd het een hoogglanzend zwart bakbeest. Heel gaaf, en een bewijs dat het absoluut niet compleet nieuw hoeft. Je kunt ook iets ouds nieuw leven inblazen.

“Wat voor verouderd meubilair geldt, geldt ook voor restmateriaal: het hoeft niet altijd naar de container. Vaak is er een tussenoplossing, als je maar creatief bent.”

Fingerspitzengefühl

Wrappen is wel een kunst op zich: je moet er geduld voor hebben, en een fingerspitzengefühl. Dat heb ik inmiddels, maar ik blijf mezelf erin ontwikkelen. Ik hou ervan om het ontwerpen af te wisselen met uitvoering. Aanpakken. Dóen.

Niet altijd in de container

De laatste tijd krijg ik vanuit Ditt veel aanvragen voor het wrappen, en ik zie dat jullie sowieso erg bezig zijn met duurzame oplossingen. Ik denk dat we daar met z’n allen niet meer onderuit kunnen, en we moeten blijven zoeken naar duurzamere alternatieven. Naast upcyclen kun je ook veel winnen door materialen die we nog vaak weggooien te hergebruiken. Ook voor de restmaterialen na het wrappen liggen er volop kansen. Want wat voor verouderd meubilair geldt, geldt ook voor restmateriaal: het hoeft niet altijd naar de container. Vaak is er een tussenoplossing, als je maar creatief bent. Dat soort tussenoplossingen, daar kan ik een steentje aan bijdragen.”

 

Leave a Reply