Hoe voorkomen we burn-outs en chronische stress, en hoe zorgen we dat werk ons niet uitput, maar juist energie geeft? Wellbeing experts Elyse Nijsse (Psychosocial Safety Specialist en oprichter van Unless) en Eva Elias (medeoprichter van Rituals, nu onder meer co-creator van Mind Oasis) delen hun ideeën en ervaringen over welzijn op de werkvloer, én praktische tips om je ook op de langere termijn goed te voelen.
Elyse: “Wellbeing betekent dat je gezond bent, vrij van ziekte, maar ook dat je onderdeel bent van een bloeiende omgeving. Iets wat groter is dan jezelf. Bij een goede organisatie gaan de medewerkers naar huis met het gevoel dat ze iets hebben bijgedragen aan de wereld én aan zichzelf. Aandacht voor wellbeing kan daar een grote rol in spelen. Het is te vaak nog iets wat pas ter sprake komt, als je al een burn-out hebt gehad of probeert te re-integreren. Maar wellbeing zou een standaardonderdeel van ons werk moeten zijn. Beter leren omgaan met stress, ontdekken wat je energie geeft: daar is uiteindelijk iedereen bij gebaat.”
Doen de standaard
Eva: “Helemaal mee eens. Kijk, in onze cultuur is ‘doen’ de standaard. We zijn er trots op als we het druk hebben. Prima, maar laten we ook trots zijn op onze momenten van totale ontspanning. Simpelweg niks doen, echt even stoppen, al is het maar een paar minuten, is zo belangrijk. In veel bedrijven is dat nog steeds een taboe. Je moet echt dúrven uit te rusten en volledig te ontspannen. Met Mind Oasis bieden we onze gasten precies dat: een plek om volledig uit te rusten, en waar je kunt ervaren wat dat met je doet.”
Elyse “Een leidinggevende die de noodzaak van rust en ontspanning ziet, kan al enorm veel uitmaken. De beste baas die ik ooit gehad heb, in Australië, plande geen meetings in de ochtenden
in, omdat de kans op gunstig surfweer dan het grootst was. Dat werd ook breed geaccepteerd: hij leverde altijd, en we wisten dat een ochtendje surfen hem in staat stelde om daarna het allerbeste uit zichzelf te halen. Maar hij gaf ons ook toestemming om regelmatig een mental health day op te nemen, bijvoorbeeld om een paar uur in alle rust te wandelen. Na zo’n dag ging je echt tien keer zo productief weer aan het werk.”
“Bij een goede organisatie gaan de medewerkers naar huis met het gevoel dat ze iets hebben bijgedragen aan de wereld én aan zichzelf.”
Lead by example
Eva: “Tuurlijk! Het draait toch om de output, en niet om de uren die je draait, of de plek waar je dat doet? Ik denk dat de jongere generatie daar veel meer voor openstaat. Maar ook voor leidinggevenden geldt nog altijd: doe het. Laat het zien. Lead by example. Zo leer je je mensen een betere balans vinden. En dan wordt niet alleen de werkvloer een fijnere én productievere plek, maar ook de hele wereld daaromheen.”
Elyse: “Absoluut. Misschien wel het belangrijkste advies dat ik élke leidinggevende zou geven: laat je eigen kwetsbaarheid zien. Dat werkt voor je medewerkers tegelijkertijd inspirerend en geruststellend. Het is een enorme eyeopener als mensen zien dat hun leiders ook stress ervaren, of ergens mee worstelen, en zien dat dat oké is. Grote kans dat ze daardoor zelf ook beter leren omgaan met hun eigen onzekerheden. En als ik nog een algemene tip mag geven: in welke functie je ook werkt, doe regelmatig iets moeilijks, minstens twee keer per week. Dat kan variëren van een sport waar je niet bedreven in bent tot een moeilijk boek lezen – zolang het maar écht uitdagend is, en niet met werk te maken heeft.”
Eva: “Dat is een mooie. Als ik daarop mag inhaken: mijn advies zou ook zijn om te ontdekken waar je door ontspant. Voor de een is dat meditatie of yoga, voor de ander koken of wandelen. Wat het ook is: doe het. Maak het een vast onderdeel van je leven en je routines. Anders wordt het weggedrukt door het dagelijkse leven en kom je er nooit meer aan toe. En goed, nog één laatste praktische tip: check in bij jezelf. Vraag jezelf regelmatig: hoe gaat het met me? Wat voel ik? Merk je dan dat je gestrest bent, dat je ademhaling te snel gaat, ga dan even zitten, leg je handen op je buik, adem langzamer. Af en toe een paar minuten rust, heel even vertragen, kan al heel veel uitmaken.” Vraag jezelf regelmatig: hoe gaat het met me? Wat voel ik? Merk je dan dat je gestrest bent, dat je ademhaling te snel gaat, ga dan even zitten, leg je handen op je buik, adem langzamer. Af en toe een paar minuten rust, heel even vertragen, kan al heel veel uitmaken.”
Wellbeing tips
- Wellbeing zou een standaardonderdeel van ons werk moeten zijn.
- Soms even simpelweg niets doen.
- Een mental healthy day opnemen.
- Lead by example, voorbeeld doet volgen.
- Laat je eigen kwetsbaarheid zien
- Ontdek waar je door ontspant.